Hondenverzekering en eigen risico

Bij een hondenverzekering – net als bij een zorgverzekering voor mensen – geldt een eigen risico. Dit eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen van de declaratie die je hebt ingediend bij de verzekeringsmaatschappij. Het eigen risico is niet bij iedere verzekering/verzekeraar hetzelfde. Bij de ene hondenverzekering betaal je een vast bedrag, bij de ander wordt het eigen risico als percentage berekend. Het is dan aan jezelf om uit te zoeken wat voor jou de voordeligste en meest passende manier is. Er is bijna geen enkele hondenverzekering zonder eigen risico.

Een vast bedrag als eigen risico

Een hondenverzekering met een vast bedrag als eigen risico zorgt voor vastigheid. Je weet waar je aan toe bent, omdat jouw eigen risico bij iedere declaratie hetzelfde is. Ongeacht de hoogte van de dierenartsrekening. Bekijk dit wel goed per verzekeraar, want per aanbieder kan de hoogte van het bedrag verschillen.

Voorbeeld:
Het eigen risico is €25,- euro per declaratie. Bij een rekening van €100,- euro betaal je €25,- euro, maar ook bij een rekening van €1000,- euro ben je €25,- euro eigen bijdrage kwijt.

Een percentage als eigen risico

Sommige verzekeringsmaatschappijen hanteren een percentage als eigen risico. Zo betaal je bij iedere declaratie een bepaald percentage van het bedrag. Dus, hoe lager de rekening, hoe minder je betaalt en hoe hoger de rekening, hoe meer je betaalt. Controleer ook welke verzekeraars een percentage hanteren en hoe hoog deze dan is. Dit kan onderling nog flink verschillen.

Voorbeeld:
Het eigen risico is 20% per declaratie. Bij een rekening van €100,- euro betaal je €20,- euro, maar bij een rekening van €1000,- euro ben je €200,- euro aan eigen bijdrage kwijt.

In de keuze voor een hondenverzekering is het dus belangrijk om goed te kijken hoe de eigen bijdrage per verzekering wordt berekend en ook hoe hoog het eigen risico is. Kijk voor verschillende mogelijkheden in ons overzicht!