Hondenverzekering bij zwangerschap

Een zwangerschap, ook wel dracht, bij een hond is prachtig. Vooral de schattige, kleine wondertjes na de bevalling. Toch brengt een zwangerschap veel met zich mee. Niet alleen de zorg voor een moederhond, maar straks ook de zorg voor een aantal kleintjes. Dit kan natuurlijk niet kosteloos. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken of het een goed idee is om jouw hond te laten dekken.

Zwangerschappen bij honden kunnen natuurlijk ook ongewenst voorkomen. In dat geval zijn er meerdere manieren om dit door de dierenarts te laten beëindigen. Dit brengt echter ook kosten met zich mee. Het verzekeren van jouw trouwe viervoeter garandeert niet automatisch dat je ook gedekt bent voor kosten die gemaakt worden tijdens de dracht van de hond.

Dekking van kosten bij operatie zwangerschap

De kosten die je maakt tijdens de zwangerschap van je hond kunnen snel hoog oplopen. De dracht kan natuurlijk zonder problemen verlopen, maar ook het verzorgen van de kleine pups kost geld. Mochten er tijdens de zwangerschap complicaties optreden dan kunnen de kosten snel stijgen.

Weinig verzekeringen dekken kosten met betrekking tot de voortplanting, zwangerschap en geboorte van pups. In de meeste gevallen worden deze situaties zelfs nadrukkelijk uitgesloten van de verzekering. Kortom, de kans is klein dat je gedeclareerde kosten bij de zwangerschap van de verzekering terug krijgt. Het afsluiten van een verzekering speciaal voor dit soort kosten heeft dus geen zin. Overige medische hulp voor de moederhond na de bevalling vallen wel weer in de verzekering. Alle geboren puppy’s zullen ook zelf individueel verzekerd moeten worden.

Ongewenste drachtigheid hond

Als je vermoedens hebt dat jouw hond (ongewenst) zwanger is, zijn er een paar dingen die je kan doen. Allereerst kan je natuurlijk besluiten de hond gewoon te laten bevallen en op te dragen voor alle zorg en kosten die hier aan verbonden zijn.

Bij een ongewenste zwangerschap zijn er drie mogelijkheden om deze veilig te verbreken:
1. Sterilisatie van de teef (het liefst voor de helft van de dracht).
2. Toedienen van twee injecties door dierenarts (vanaf dag 0 tot dag 45 na de dekking).
3. Toedienen van hormoonpreparaat door dierenarts (vlak na de dekking).

Om ongewenste zwangerschappen in de toekomst te voorkomen wordt er aangeraden om de hond in een vroeg stadium te laten steriliseren. Dit wordt door de meeste verzekeraars bij een aanvullende verzekeringen wel vergoed. Een sterilisatie zorgt er tevens voor dat jouw teefje minder kans heeft op bijv. baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Bekijk in ons overzicht in welke verzekeringen de sterilisatie opgenomen is.