Jouw pup leren zindelijk te worden

Het zindelijk maken van een pup is een van de eerste dingen waar je mee begint in de opvoeding van de hond. Een pup heeft van nature de neiging om zijn nest schoon te houden. Dit betekent dat hij actief mee zal doen bij het zindelijk worden, mits je er tijd in investeert. De eerste weken zal je merken dat je vaak buiten staat met jouw pup, terwijl hij niet zijn behoefte doet. Maar door op deze manier de hond te trainen, zal hij binnen enkele maanden zindelijk zijn. En daar heb je de rest van zijn leven profijt van!

Aanleren om zindelijk te worden

Wanneer je de pup in huis krijgt, is het handig om bij de voordeur en achterdeur kranten neer te leggen. Wanneer de pup zijn behoefte moet doen, maar niet snel genoeg is, kan hij dit op de krant doen. Dit gaat je veel dweilen besparen! Het is handig om alvast te weten dat de pup vaak zijn behoefte moet doen op een aantal momenten. Dit is bijvoorbeeld na het slapen, of wanneer hij heeft gespeeld. Je kan het gedrag herkennen wanneer de pup aandrang krijgt. Hij zal langdurig gaan snuffelen op een bepaalde plek of rondjes draaien op dezelfde plek. Wanneer hij met zijn gedrag aangeeft dat hij aandrang heeft, neem je hem mee naar buiten. Neem hem dan mee naar de plek waar hij later ook zijn behoefte moet doen. Zeg dan dat hij kan gaan plassen of poepen (commando aanleren) en beloon hem uitbundig als dit is gelukt.

In het begin ga je vaak naar buiten

Ga in het begin om de twee uur met de pup naar deze, en zorg dat dit in de buurt is. Zo leert jouw pup de plek te herkennen en weet hij ook wat hij daar moet doen. Je kan dan ook meteen de pup aanleren dat deze plek bedoelt is waar hij zijn behoefte kan doen. En dat het geen speelplaats is, want vaak gaan pups intensief spelen en vergeten ze dat ze moeten plassen. Vervolgens ga je met de hond weer naar huis, waar hij dan in huis zal plassen.

‘s Nachts zindelijk worden

Zet de eerste nachten een paar keer een wekker zodat je de hond even naar buiten laat. Fysiek gezien is jouw pup nog niet in staat om een hele nacht zonder te plassen binnen te blijven. Bouw het langzaam af als het goed gaat. Stel dat jouw hond de eerste nachten tot 3 uur het volhoudt, probeer dan de volgende nacht half 4. En als dat goed gaat 4 uur, etc. Dit houd je vol totdat het niet meer nodig is om de wekker te zetten!

Wanneer je hond niet zindelijk wordt

In het begin zal je pup nog een aantal ongelukjes hebben, dit hoort bij het zindelijk maken. Straf je hond niet voor een ongelukje, en prijs hem uitbundig wanneer hij het goed doet. Maak de plek goed schoon en verwijder alle geurtjes. Zo voorkom je dat de hond de plek elke keer gaat gebruiken. Wanneer je op deze manier te werk gaat, zal de hond zo snel mogelijk zindelijk worden. Houd er verder rekening mee dat een hond meestal rond de 7-8 maanden oud is voordat hij volledig zindelijk is. Wanneer je moeilijkheden ondervindt bij het zindelijk maken, is het handig om met de hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan namelijk vaststellen of er lichamelijk iets met de hond aan de hand is, zoals bijvoorbeeld suikerziekte waardoor je hond vaker moet plassen. Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn dat de hond niet zindelijk wordt en veel plasjes moet doen. Nierproblemen is ook een veelvoorkomende oorzaak van niet zindelijk lijken te worden. Je wilt natuurlijk dat jouw pup de beste zorg krijgt als hij naar de dierenarts gaat. Wanneer je geen hondenverzekering hebt afgesloten voor je pup, is dit het moment om hier over na te denken. Niet alleen worden de dierenartskosten vergoed, ook worden bijvoorbeeld medicijnen voor bij een blaasontsteking door de verzekering vergoed. Vergelijk de verschillende verzekeraars om te zien welke verzekering het beste bij jou en je pup past.