Jouw hond mee op auto-vakantie: voorbereidingen treffen

Wanneer u de mogelijkheid heeft om uw hond mee te nemen op auto-vakantie, dan is dat natuurlijk ontzettend gezellig. Een nieuwe omgeving, waar je samen met jouw hond lekker kan wandelen en ravotten. Om er voor te zorgen dat dit een succes wordt, is het handig om alvast een aantal zaken voor te bereiden voordat de vakantie aanbreekt.

Vind je hond het leuk?

Niet elke hond vindt het leuk om op vakantie te gaan. Jijzelf kan dit het beste inschatten. Als je weet dat jouw hond niet graag lang van huis is of als jouw hond al wat ouder wordt, is het misschien verstandig om je hond niet mee te nemen.

Vakantiebestemming kiezen

Zoek campings en vakantiehuizen waar honden welkom zijn. Vraag dan ook naar de regels die worden gehanteerd rondom de aanwezigheid van de hond. Zo voor kom je dat je in onverwachte situaties terechtkomt. Als je naar het buitenland gaat, moet je rekening houden met een aantal extra zaken:

  • Klimaat: te warm weer is voor niemand lekker, ook niet voor je hond.
  • Zorg dat je een EU-paspoort voor je hond hebt wanneer je binnen Europa reist. Ook moet je hond gechipt zijn voor de identificatie, en ingeënt tegen hondsdolheid. Dit moet ten minste 21 dagen voor vertrek zijn gebeurd en door de dierenarts zijn opgetekend in het paspoort.
  • Het is verstandig om je huisdier tegen alle ziekten in te enten. In het buitenland zijn er immers ziektes die nu niet meer voorkomen. Bescherm je hond daarom goed.
  • Neem het eigen hondenvoer mee, plotseling van voer wisselen kan leiden tot darm- en maagklachten.
  • Neem het telefoonnummer van uw dierenarts mee en het chipnummer van je hond. Als je hond medicijnen heeft is het aan te raden om hier extra van mee te nemen.

Voorbereidingen auto

Wanneer de hond niet gewend is in de auto te reizen, is het handig om van tevoren een aantal ritten te maken. Plaats een reiskennel in de auto, dan heeft hond een veilig gevoel. In een aantal landen is deze kennel ook verplicht! Doe eventueel wat speelgoed en wat eten in de kennel.

In de auto

De meeste auto’s hebben tegenwoordig wel airconditioning. Let op dat jouw hond niet vol in de airconditioning zit. Als je de ramen open hebt, is het altijd een leuk gezicht om een hondenkop er uit te zien hangen. Maar dit is gevaarlijk, en er is kans op oog- en oorontsteking, niet doen dus!

Tijdens het autorijden

Stop om de twee uur met autorijden om jouw hond uit te laten. En eventueel ook om de hond te laten rennen. Je zal merken dat na een half uurtje jijzelf en jouw hond weer opgeladen zijn om verder te rijden. Als jouw hond niet tegen autorijden kan, zijn er tabletjes en een spray te verkrijgen tegen de reisziekte. Neem contact op met uw dierenarts om meer informatie hier over te krijgen en of het voor uw hond geschikt is.

Fijne vakantie

Je zal merken dat als je deze voorbereidingen hebt uitgevoerd, het in orde is voor jouw hond om te gaan op reis. We raden aan om voor vertrek jouw hond te laten controleren door de dierenarts of hij gezond is en de reis kan maken. Zo ben je er zeker van dat je hond in orde is en veilig mee kan. Verzeker vandaag nog je hond als je denkt dat hij risico loopt om op vakantie een ziekte op te lopen, of als je onvoorziene hoe dierenartskosten wilt vermijden. Fijne vakantie alvast!