Eigen risico bij een hondenverzekering

Wist je dat er bij een hondenverzekering een eigen risico geldt? Je kan een dierenverzekering vergelijken met een zorgverzekering die je voor jezelf (verplicht) afsluit. Net als bij onze zorgverzekering is het eigen risico ook onderdeel van een dierenverzekering. Dit betekent dus dat er altijd een bedrag is dat je bij elke declaratie zelf moet betalen. Deze declaratie heb je dan ingediend voor gemaakte medische kosten voor je hond.

Eigen risico hondenverzekering

Sluit niet zomaar een hondenverzekering af, zonder je eerst goed in te lezen. Niet elke verzekeraar hanteert namelijk dezelfde regels omtrent het eigen risico. De ene verzekeraar heeft bijvoorbeeld een eigen risico op basis van een vast bedrag. Bij een andere dierenverzekeraar wordt er gerekend met een percentage voor het eigen risico. Welke optie je ook kiest, ze hebben beide een eigen voordeel en nadeel. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Eigen risico vast bedrag

Met een eigen risico die een vast bedrag rekent, heb je altijd inzichtelijk wat de kosten zijn. Hoe hoog de declaratie voor je hond ook is, je betaalt keer op keer hetzelfde bedrag. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen risico hebt van 25 euro, betaal je dit als de declaratie 100 euro is. Maar ook als de declaratie 1000 euro is. De verzekeraars hebben elk een eigen bedrag eigen risico.

Eigen risico percentage

Hoef je de zekerheid niet dat je altijd weet welk bedrag je moet betalen? Dan kies je voor een eigen risico op basis van een percentage. Wanneer je verwacht dat je alleen maar lage declaraties krijgt, dan is dit een goede keuze. Je betaalt dan namelijk ook een laag bedrag aan eigen risico. Maar wanneer je hond opeens geopereerd moet worden, lopen de kosten op. En dan is het wel opeens een hoog bedrag als percentage. Stel, je hebt een eigen risico van 20%. Heb je een rekening van 100 euro, dan betaal je 20 euro eigen risico. Maar als de declaratie 1000 euro is, dan betaal je 200 euro. Hierbij geldt ook dat de percentages per verzekeraar verschillen.

Denk daarom van tevoren goed na waar jij naar zoekt. Vergelijk daarom altijd de verzekeraars en maak dan pas je keuze!